Deratyzacja
Zwalczanie gryzoni (szczury, myszy, nornice, karczowniki...)
Metody fizyczne:
- pułapki mechaniczne, elektryczne -zasilane akumulatorami.
- lepy
- pułapki żywołowne.
Metody chemiczne:
- deratyzacja z użyciem rodentycydów w formulacjach z opóźnionym działaniem.
Każda z tych metod jest każdorazowo weryfikowana przez operatora D.D.D., aby zapewnić bezpieczny i efektywny sposób wykonania deratyzacji.
Zabezpieczanie obiektów przed gryzoniami:
- tworzenie 2-3 barier stacji deratyzacyjnych, pułapek żywołownych
- wdrożenie programu IPM (zintegrowana metoda zwalczania gryzoni)
Metody zapobiegawcze:
- szczelność obiektu ,likwidacja cieków wodnych, likwidacja kryjówek.
- stały i skuteczny monitoring.
Niemal w całym kraju za standard (ustanowione przepisami Urzędów Miast i Gmin), uważa się przeprowadzanie deratyzacji dwa razy w roku, dotyczy to głównie budynków mieszkalnych, natomiast obiekty typu: magazyny spożywcze, firmy produkujące żywność, hotele, sklepy, muszą spełniać wymogi przepisów, które wymagają regularnych zabiegów deratyzacyjnych, szczególnie w formie profilaktyki.
W dokumentach FAO/WHO stanowiących zbiór zaleceń zachowania odpowiednich warunków przy produkcji, dystrybucji, magazynowania żywności, zwraca się uwagę, na konieczność wprowadzenia skutecznego monitoringu i zwalczania gryzoni, jako ochronę przed zainfekowaniem żywności.